Bezoek het groenste snoepje van vlaanderen

Wat te doen in Zutendaal

Het Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 5700 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Het is het natuurlijke ‘hoogtepunt’ van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, gekend van zijn unieke Fietsroute-netwerk.

 

Op 23 maart 2006 is het Nationaal Park Hoge Kempen officieel geopend. Ondertussen heeft het Nationaal Park 6 Toegangspoorten die als startplek dienen voor je bezoekje aan dit gebied.

In en rondom dit natuurgebied wil de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland duurzaam, natuurgericht toerisme ontwikkelen. Het zoeken naar een evenwicht tussen NATUUR – MENSEN – TOERISME vormt hierbij een belangrijk doel.

 

De Lieteberg ( is 1 van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park. Lieteberg is de poort van de MICROKOSMOS. Een bezoek aan het ondergrondse insectencentrum ‘Entomopolis’ mag niet ontbreken. Naast kriebelende insecten en fladderende vlinders kan je ook op blote voeten wandelen. Een unieke sensatie. Wandelen en fietsen hoort er ook bij.  Contacteer ons.

Blote Voetenpad

In de Lieteberg kan je bovendien terecht voor een verkwikkende toch op het Blote Voetenpad. Voel met je zintuigen en je voeten de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op een gecontroleerd parcours van 2km dat enkel toegankelijk is op blote voeten.

 

Bovendien kan je je ogen de kost geven vanuit de 18 meter hoge houten uitkijktoren (enkel toegankelijk op blote voeten) en mag je verdwalen in het labyrint. Na afloop kan je in de cafetaria of op het terras genieten van een drankje en een stukjes Limburgse vlaai. Van Pasen tot Allerheiligen dagelijks van 10u-19u, 3.00 euro per persoon. Tickets kan u hier bestellen, contacteer ons.

Entomopolis met Vlinderkoepel

Via de Lieteberg kan je uitgebreid kennismaken met de fascinerende wereld van kleine kriebeldiertjes, de ‘microkosmos’. Je kunt hier kennis maken met de imkersmethoden, maar ook insectenwandelingen heeft het centrum op het programma staan.

 

Van Pasen tot Allerheiligen; dagelijks van 10 tot 19u, van Allerheiligen tot Pasen; dagelijks van 10 tot 18u, 6.00 euro per persoon.

Wandelen

 

In Zutendaal, het groenste snoepje van Vlaanderen, kan je naar hartelust wandelen. Je kan zelf op pad gaan of één van de vele wandelroutes volgen.

 

Het Vier Landsherenpad

In 1979 werd door VTB-VAB-VWB Zutendaal deze wandelroute van 8 km uitgestippeld. Vertrekken doe je aan het toeristisch infobord op het Vijverplein in Zutendaal. Het pad brengt je langs mooie bospaden naar het  monumentje waar vroeger vier heerlijkheden aan elkaar grensden. De bewegwijzering bestaat uit groene bordjes.

 

Het Grote Routepad

Deze langeafstandswandeling die van de Noordzee tot de Franse Rivièra loopt, passeert door  Zutendaal over een lengte van 15 km. De route is herkenbaar aan de rood-witte merktekentjes op palen, bomen, afsluitingen,… en kronkelt door de mooiste gebieden van Zutendaal.

 

Alphons Jeurissenpad

Volg de rand van het Kempisch Plateau tot aan de Roelerbeek met deze route van 4,5 km genoemd naar een Limburgse heimatschrijver (1874 -1925).

 

Kluizenaarspad

Deze wandeling van 8,5 km geeft je een beeld van de uitgestrekte bossen en heide waar ‘Broeder Bertus’, een eenzame kluizenaar, rond de eeuwwisseling leefde. Vertrek aan het infobord aan de parking van Roelen.

 

Tragewegenkaart

Het overgangsgebied tussen de Kempen en Haspengouw ligt op de grens van Zutendaal en haar buurgemeentes Bilzen en Lanaken.  Deze kaart leidt je via trage wegen door dit merkwaardige gebeid dat de kenmerken van twee geografische streken verweeft.

 

Wandelingen Nationaal Park Hoge Kempen

Er zijn 8 bewegwijzerde wandelroutes met als startpunten:

  • Toegangspoort Lieteberg, Blookbergstraat  3690 Zutendaal
  • Instapplaats Hoefaert, Parking Hoefaert, Overgang Hoefaertweg – Dorpsstraat
    3620 Gellik-Lanaken
  • Instapplaats Dorpsplein Zutendaal, Vijverplein  3690 Zutendaal
  • Instapplaats Bessemer, Kruispunt Bessemerstraat en Gijzenveldstraat  3690
    Zutendaal
  • Instapplaats Roelen, Overgang Roelerweg – Kiewitseweg  3690 Zutendaal
  • Instapplaats Recreatiepark De Krieckaert, Krieckaertlaan  3620 Gellik-Zutendaal

Fietsen

Fietsen doe je op het wereldberoemde Limburgse fietsroutenetwerk. Je start aan het clubhuis van VVW Zutendaal waar ook fietsen verhuurd worden. Er is een parking waar u in alle veiligheid uw wagen kan laten staan. Naast een vrije fietstocht kan u ook kiezen voor onze fietstocht met versnaperingen. Er zijn 2 routes, ééntje van 55km en een korte van 30km. Klik hier voor meer info Deze tocht leidt u langs de vele mooie routes met onderweg diverse stops waar u een hapje en drankje kan nuttigen. Deze stops zijn inbegrepen in de prijs en kan u hier reserveren. Een fietstocht met gids die u langs alle bezienswaardigheden van Zutendaal leidt is ook mogelijk. Deze tochten worden in groepen van minimum 10 personen georganiseerd.  Contacteer ons.

Surfen

De surf cursussen van VVW Zutendaal worden gegeven door ervaren monitoren en bevatten een theoretisch en een praktisch gedeelte.
De cursus Surfen Basis  (alsook de cursus Surfen Evolutie 1) omvat 20 lesuren. Deze worden in 5 sessies van 4 uur per dag gegeven, van maandag tot vrijdag, van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Prijs: 90,00€ per week (Clubleden krijgen 10,00€ korting.)
In het theoretisch gedeelte van de cursus maken we je vertrouwd met de basisprincipes van het surfen, de elementaire voorrangsregels en de noodzakelijke aandachtspunten m.b.t. de veiligheid op het water.
Naast deze theoretische onderrichtingen wordt de lesduur maximaal benut om de verworven kennis onder deskundige begeleiding in de praktijk op het water aan te leren.

 

Alle materiaal dat je nodig hebt om te leren surfen wordt je door de club gedurende de lesperiode ter beschikking gesteld. De deelnemers krijgen bij de aanvang een cursus. Bij het voleindigen van de initiatie wordt hen een getuigschrift of brevet uitgereikt. Meer informatie vind je hier of  contacteer ons.

Zeilen

De zeilcursussen van VVW Zutendaal worden gegeven door ervaren monitoren en bevatten een theoretisch en een praktisch gedeelte.
De jeugdcursus Zeilen Basis  (alsook de jeugdcursus Zeilen Evolutie 1) omvat 40 lesuren. Deze worden in 5 sessies van 8 uur per dag gegeven, van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
De volwassenencursus Zeilen Basis omvat 20 lesuren.
Prijs Optimist: 180,00€ per week (Clubleden krijgen 20,00€ korting)
Prijs Tweemansboot: 150,00€ per week (Clubleden krijgen 20,00€ korting)
In het theoretisch gedeelte van de cursus maken we je vertrouwd met de basisprincipes van het zeilen, de elementaire voorrangsregels en de noodzakelijke aandachtspunten m.b.t. de veiligheid op het water.
Naast deze theoretische onderrichtingen wordt de lesduur maximaal benut om de verworven kennis onder deskundige begeleiding in de praktijk op het water aan te leren.
Alle materiaal dat je nodig hebt om te leren zeilen wordt je door de club gedurende de lesperiode ter beschikking gesteld. De deelnemers krijgen bij de aanvang een cursus. Bij het voleindigen van de initiatie wordt hen een getuigschrift of brevet uitgereikt. Meer informatie vind je hier of  contacteer ons.

SUP

Stand up paddle surfing (ook wel suppen of peddelsurfen) is een vorm van golfsurfen op een golfsurfplank met een lengte van minimaal tien voet (3 meter) en een peddel.

 

In tegenstelling tot gewoon golfsurfen, waar liggend of knielend met de armen gepeddeld wordt, wordt bij een stand up paddle board gebruikgemaakt van een peddel. Deze peddel is zo’n 180 cm tot 230 cm lang. De surfer staat daarbij op de surfplank. De peddel kan gemaakt zijn van hout, van kunststof of van aluminium en is drijvend.

 

De surfplank die gebruikt wordt is tussen de 2,5 en 4,5 meter en heeft een volume van minimaal 120 tot maximaal 300 liter, om er voor te zorgen dat de golfsurfer stabiel genoeg op de plank kan staan zonder van de plank af te vallen.
Standup paddle surfing kan gedaan worden in zowel grote golven, kleine golfjes als op binnenwater. Meer informatie vind je hier of  contacteer ons.

Teambuilding

Survival Experience Expeditie Robinson

 

Beleef je eigen ‘expeditie robinson’…

 

Kom met je groep naar onze prachtige locatie in Zutendaal. de groep wordt er in verschillende teams verdeeld en dan start een spannende avontuurlijke strijd voor de survival trofee!

 

Welk team bezit de beste survival skills? Opdrachten variëren van primitief vuur maken tot GPS dropping, Schattenjacht, labyrint, puzzels, oriëntatie, de watertest, …

 

Kortom een spannende en avontuurlijke strijd tussen de teams. Snelheid, teamwork, communicatie, vertrouwen, doorzettingsvermogen en thinking out of the box vormen de sleutelfactoren tot succes.

 

Dit game bestaat uit opdrachten zoals : Vuur maken met vuurstick, touwenpuzzel, sleuteloefening en behendigheidsproeven ,…U vindt hier onze prijzen of  Contacteer ons.

Paardrijden

Manege Bosscherhof is gelegen in de bosrijke omgeving van Zutendaal en maakt deel uit van het ruiternetwerk van het nationaal park Hoge Kempen. Manege Bosscherhof maakt deel uit van de ruiter- en menroute van het Nationaal Park Hoge Kempen. Via deze route kan je kennismaken met het Nationaal Park en zijn ruime omgeving. Deze route is perfect voor iedere paardenliefhebben omdat het grootste deel van de paden onverhard zijn. Deze paden zijn steeds toegankelijk voor ruiters en menners.

 

De ruiter- en menroute bestaat uit een knooppuntensysteem zodat je zelf kan kiezen welke tocht je maakt. Je bent niet verplicht een bepaalde route te volgen, je kan gerust je eigen tocht samenstellen. Onderweg word je geleid door markeringen langs de route. Een kaart is dus zeker nodig als je aan een tocht begint want hierop staan ook de afstanden aangeduid. Deze kaart kan je kopen voor € 5 in de maneges die op de route liggen, via de website www.nationaalpark.be of in een lokaal VVV-kantoor.

 

Op de maneges die op de route liggen kan je altijd een infobord vinden, maar ook parkeergelegenheid, bindplaats en watervoorziening. Ook de locaties waar je even kan rusten en zelfs kan overnachten zijn aangeduid op de kaart. Als je paard plotseling ziek wordt of een hoefijzer verliest kan je ook de contactgegevens van dierenartsen en hoefsmeden in de omgevingen vinden op de kaart.  Contacteer ons.